Madárhangok

A felvételek egy régebbi CD-ről valók, és persze csak részletek.
Az egésznek azért van értelme, hogy a Kárpát-medencében élő, hallható madarak énekének megismerésével is kicsit közelebb kerülhessünk a természethez. A madarak többsége azon túl, hogy énekével "szórakoztat", a növényeken élősködők pusztításával - konkrétan elfogyasztásával - óriási hasznot hajt.
Közismert példa a harkály és családja, akik az öreg fák törzsét vizsgálják a kopogtatással, és ha az érzékelőik sípolnak meg villognak, akkor elkezdenek bontani, és kihorgászni a csúnya farontó bogarakat, kukacokat és egyebeket. A sérült farészeket szépen, alaposan eltávolítják a fadoktorok, így elejét veszik más kórokozók megtelepedését, és a fa pusztulását. A keletkezett lyukak, odvak búvó- vagy költőhelyet adnak más madaraknak, akik mondjuk a leveleken meg ágakon kívül támadó bogaraktól védik a fát. Utána lehetne nézni, egy-egy apró madár, mondjuk cinke, - amit szinte mindenki ismer - milyen komoly mennyiségű kukacot, bogarat fogyaszt naponta. Meglepően nagy mennyiségről van szó.

Még egy érdekes adalék: egy szép tavaszi délutánon, nyitott ablakok mellett hallgattam a madárdalokat, egyszercsak egy kíváncsi fekete rigó szállt az erkélyre, és elkezdett válaszolgatni a lemezen éneklő rigónak. :-)

Jöjjenek a madárhangok, a végén meg szubjektív könyv- és CD-ajánlat.

Fülemüle (Luscinia megarhynchos) 1, 2

Nagy fülemüle (Luscinia luscinia) 1, 2

Énekes rigó (Turdus philomenos)

Fekete rigó (Turdus merula)

Léprigó (Turdus viscivorus)

Örvös rigó (Turdus torquatus)

Vörösbegy (Erithacus rubecula)

Ökörszem (Troglodytes troglodytes)

Erdei szürkebegy (Prunella modularis)

Fenyőszajkó (Nucifraga caryocatactes)

Sárgafejű királyka (Regulus regulsu)

Barátposzáta (Sylvia atricapilla)

Kerti poszáta (Sylvia borin)

Karvalyposzáta (Sylvia nisoria)

Csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita)

Sisegő füzike (Phylloscopus sibilatrix)

Fitiszfüzike (Phylloscopus trochilus)

Kis légykapó (Ficedula parva)

Havasi pityer (Anthus spinoletta)

Pásztormadár (Stumus roseus) 1, 2, 3

Rozsdás nádiposzáta (Acrocephalus agricola)

Apácahantmadár (Oenanthe pleschanka)

Sövénysármány (Emberiza curlus)

Kerti sármány (Emberiza hortulata) 1, 2

Túzok (Otis tarda) 1, 2

Sárgarigó (Oriolus oriolus) 1, 2, 3

Füleskuvik (Otus scops) 1, 2

Macskabagoly

Tücsök

A fenti felvételrészletek a "Madárénekek a Kárpát-medencéből", Hungaroton Classic, 1996-os CD-jéről valók. A felvételeket Dr. Országh Mihály készítette.

Nemrégen megjelent egy 5CD-ből álló sorozat, amelyből 3 lemez audio, a negyedik pedig egy CD-ROM. Ezek a Madárdalok a kertben, ház körül; Madárdalok Magyarországról 1-2-3; valamint Madárdalos kirándulások CD-ROM.
Dr. Országh Mihály és Schmidt Egon madaras könyveit is érdemes keresni - némelyeket antikváriumban, hihetetlen élvezetesen és érdekesen írnak a madarakról és más állatokról. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél is biztos lehet felvilágosítást kérni: www.mme.hu.